Burgerhuis ontworpen door Maurice de Waepenaert

Beschrijving

Burgerhuis naar ontwerp van architect Maurice de Waepenaert van 1936 voor familie Saerens – Godin. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl met in- en uitgezwenkte geveltop. Roodbakstenen gevel met verwerking van natuursteen en simili. Gebruik van op de renaissance en barok geïnspireerde decoratieve stijlelementen zoals hoekkettingen, muurbanden, versierde borstwering met spiegels en cartouches, kruiskozijnen met hoekblokken, en de afwerking van de geveltop met voluten en gebogen fronton met bolbekroning. Arduinen plint met keldergaten. Op de bovenverdieping gebogen erker. Kruis- en kloosterkozijnen met negblokken en overspannende cordon. De twee benedenvensters en het middenvenster van de erker zijn verfraaid met een stenen tussendorpel rustend op consooltjes. Brede, beglaasde rechthoekige deur, gevat in een geblokte rechthoekige omlijsting en met rechte kroonlijst.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1936/ 61 (volume 14/61).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.