Burgerhuis met laat-barokpoortje

Straat Eikenstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: gevel en daken
gelegen te Eikenstraat 16 (Antwerpen)

Beschrijving

Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, heden onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarschijnlijk daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Getoogde, getraliede keldervensters. Voorts rechthoekige vensters in een omlopende omlijsting met breed kwarthol profiel. Rechthoekige deur met ovale oculus als bovenlicht, gevat in een sobere, laat-barokke omlijsting uit blauwe hardsteen, met klauwstukken, oren en gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden; ijzeren roedeverdeling in het bovenlicht. Houten, geprofileerde kroonlijst op plastisch uitgewerkte hermenfiguurtjes met vruchtenslingers.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita