erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

bouwkundig element
ID
48930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48930

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de geveltop 1938 gedateerd enkelhuis van twee bouwlagen onder pseudomansardedak. Gebouwd in opdracht van de heer Vlaeminck naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde).

Gevel van baksteen en simili in eclectische stijl met voornamelijk reminiscenties aan de renaissancestijl met de in- en uitgezwenkte geveltop met arduinen siervazen op de schouderstukken, de rondboogvormige boogvelden met schelpmotief en de cartouches op de borstwering. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen voorzien van fraai schrijnwerk in de bovenlichten. Driezijdige erker op de bel-etage. In arduinen plint rechts naast de deur, ingewerkte voetenschraper.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1938/10 (volume 16/10).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • VANDEWEGHE E., Ferdinand De Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde (1891-1960): Stilistische duizendpoot of evenwichtskunstenaar?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2003-2004, deel 2 catalogus.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.