Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Beschrijving

Beschermd als monument bij MB van 04.12.2003. In de geveltop 1938 gedateerd enkelhuis van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Gebouwd in opdracht van de heer Vlaeminck naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde).

Gevel van baksteen en simili in eclectische stijl met voornamelijk reminiscenties aan de renaissancestijl met de in- en uitgezwenkte geveltop met arduinen siervazen op de schouderstukken, de rondboogvormige boogvelden met schelpmotief en de cartouches op de borstwering. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen voorzien van fraai schrijnwerk in de bovenlichten. Driezijdige erker op de bel-etage. In arduinen plint rechts naast de deur, ingewerkte voetenschraper.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1938/10 (volume 16/10).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • VANDEWEGHE E., Ferdinand De Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde (1891-1960): Stilistische duizendpoot of evenwichtskunstenaar?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2003-2004, deel 2 catalogus.

Auteurs : Verbeeck, Mieke, DuchĂȘne, Helena