erfgoedobject

Dokterswoning ontworpen door Maurice de Waepenaert

bouwkundig element
ID
48933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Indrukwekkende hoekwoning in neotraditionele stijl voor dokter O. Van Lantschoot naar ontwerp van architect Maurice de Waepenaert van 1939. Deze dokterswoning is de pendant van de tegenoverliggende woning en markeert eveneens de gebogen gevelwand. Volledig onderkelderde woning van drie bouwlagen en een zolderverdieping onder geknikt leien dak, op onregelmatig grondplan. De woning valt op door de mooi geritmeerde brede en gebogen gevelwand, doorlopend over de hoek. Zijpartijen uitgewerkt als trapgevels, ertussen lijstgevel onderbroken door twee getrapte dakvensters. De trapgeveltoppen zijn verrijkt met overhoekse geplaatste finalen met granaatappel als topstuk. De middelste gevelpartij is op de beide bouwlagen geaccentueerd door zwaardere kozijnconstructies met vijflichten. Zandstenen kruiskozijnen met groen glas in lood in de bovenlichten, gevat in zandstenen omlijsting met negblokken, afgelijnd door een doorlopende waterlijst. Borstweringen met panelen. Rechthoekige deur met stenen tussendorpel op consoles en flankerend zijlicht, voorzien van bovenlicht met middenstijlen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1939/34 (volume 17/34).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning ontworpen door Maurice de Waepenaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48933 (Geraadpleegd op )