Dokterswoning ontworpen door Maurice de Waepenaert

Gemeente Dendermonde
Locatie Koningin Astridlaan 23, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Doksterswoning ontworpen door Maurice de Waepenaert

Beschrijving

Beschermd als monument bij MB van 04.12.2003. Indrukwekkende hoekwoning in neotraditionele stijl voor dokter O. Van Lantschoot naar ontwerp van architect Maurice de Waepenaert van 1939. Deze dokterswoning is de pendant van de tegenoverliggende woning en markeert eveneens de gebogen gevelwand. Volledig onderkelderde woning van drie bouwlagen en een zolderverdieping onder geknikt leien dak, op onregelmatig grondplan. De woning valt op door de mooi geritmeerde brede en gebogen gevelwand, doorlopend over de hoek. Zijpartijen uitgewerkt als trapgevels, ertussen lijstgevel onderbroken door twee getrapte dakvensters. De trapgeveltoppen zijn verrijkt met overhoekse geplaatste finalen met granaatappel als topstuk. De middelste gevelpartij is op de beide bouwlagen geaccentueerd door zwaardere kozijnconstructies met vijflichten. Zandstenen kruiskozijnen met groen glas in lood in de bovenlichten, gevat in zandstenen omlijsting met negblokken, afgelijnd door een doorlopende waterlijst. Borstweringen met panelen. Rechthoekige deur met stenen tussendorpel op consoles en flankerend zijlicht, voorzien van bovenlicht met middenstijlen.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1939/34 (volume 17/34).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.