erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

bouwkundig element
ID
48935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48935

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groot burgerhuis met advocatenkantoor, volgens de bouwaanvraag van 1940 gebouwd door advocaat Charles Piret naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in neobarokstijl. Bakstenen gevel met verwerking van natuursteen en simili, begane grond met simili-parement. Gebruik van op de renaissance en barok geïnspireerde decoratieve stijlelementen zoals de versiering op de borstwering met balusters en cartouches, de kruiskozijnen, geveltop voorzien van oculus, voluten, bolbekroningen. Drie brede traveeën van verspringende hoogte, middentravee uitlopend in een in- en uitgezwenkte gevel. De linker poorttravee loopt uit in een dakvenster met halsgevel. Driezijdige erker op de bel-etage van de middentravee. Pui voorzien van twee ellipsboogvormige poorten met maskervormige siersluitsteen waarvan één toegang verschafte tot de garage, de andere tot de wachtzaal en bureau.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1940/3 (volume 18/3).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48935 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.