erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48942

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Een van de uitzonderlijke woningen in de Kerkstraat waarvan de 19de-eeuwse voorgevel bij de verwoestingen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog overeind bleef. Volgens een bouwaanvraag van 1926 werd het gebouw in opdracht van Omer Heyvaert, handelaar uit Grembergen, heropgebouwd naar plannen van architect Vander Cruyssen (Dendermonde). Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, in neoclassicistische stijl. Lijstgevel met hoofdgestel samengesteld uit een houten kroonlijst met tandlijst en blauw hardstenen consoles met dito spiegels ertussenin. Voorgevelparement volledig in natuursteen uitgevoerd: blauwe hardsteen voor de pui, combinatie van witte natuursteen met contrasterende omlijstingen rond de rechthoekige vensters en aflijnende hoekblokken met diamantkoppen in blauwe hardsteen op de verdieping. Blauw hardstenen sokkel met geribbelde en gefrijnde blokken.

Rechthoekige vensters op de begane grond rustend op doorlopende onderdorpels die door voluutvormige consoles geschraagd worden en waartussen diamantkoppen prijken. Borstwering uitgewerkt met fries van trigliefen en cirkels steunend op grote voluten. Licht uitspringende poorttravee rechts en de aflijnende hoekblokken met paneelversiering brengen door hun verticaliserende werking evenwicht in de gevelopbouw. De beglaasde rondboogvormige poort werd voorzien van decoratief gesmeed ijzerwerk met twee medaillons met de letter "H" die naar de bouwheer (Heyvaert) verwijzen.

In de borstwering van het zijrisaliet bevat de bekronende fries siervazen met ertussen de aanzet van de vlaggenstok.

Interieur

Toegang via inkompoort en voormalige doorrit die naar de centrale trapzaal leidt waar alle ruimten op uitgeven. Een wenteltrap met eiken leuning en uitgewerkte trappaal in rococostijl domineert de fraaie trapzaal. Salon rechts van de trapzaal heringericht in de jaren 1920 in neo-Vlaamserenaissance-stijl (zie balkenlaag). Hierin bevindt zich een schouw in neorenaissance met onder meer leeuwen- en indianenfiguren op de wangen en spelende putti en monsters op de schouwbalk en een stilleven op doek gesigneerd B. Devreese 1875.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1926/ 66 (volume 7/66).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 21-22.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 90.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48942 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.