Herberg Den Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Hert

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Beschrijving

De herberg zogenaamd 'Den Hert' werd in opdracht van Duerinck - Van den Abbeele herbouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1920. Het geldt als voorbeeld van een herbouw in een totaal andere stijl ter vervanging van de verwoeste gelijknamige afspanning, zie een prentbriefkaart van voor 1914. De herberg 'Den Hert', zie een gevelsteen in de erker, telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met kunstleien. Het dak werd vernieuwd en heeft liggende dakvensters op de plaats waar op het bouwplan een kleine dakkapel was voorzien. Een eenvoudige kroonlijst bekroont drie traveeën. Een rechter hoger oplopende poorttravee met gebogen erker op de bel-etage eindigt in een verhoogde klokgevel met dakvenster.

Gebouw opgetrokken in baksteen en verlevendigd met banden en ornamenten (trapeziumvormige sluitstenen, verlengde aanzetstenen, opvallende medaillons en spiegels, kraag- en dekstenen) in witsteen en een blauw hardstenen plint in breuksteenverband. Borstwering en hoofdgestel extra verfraaid met spiegels met doek- en bloemmotieven in neo-Lodewijk XVI-stijl. Korfboogvormige poort gevat in een simili-natuurstenen omlijsting die rust op brede afgeschuinde schamppalen. Zowel de pui als de bovenverdieping zijn voorzien van korfboogvormige vensters met een gedeeld bovenlicht en een sluitsteentje met vrouwenhoofdje. Het houtwerk werd slechts gedeeltelijk behouden.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/382 (volume 1/382).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.