Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 16, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlneorococo
Dateringinterbellum

Beschrijving

Beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Neorococo burgerhuis naar een ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde), van 1924, voor rekening van apotheker F. Roman van wie de apotheek zich op de Grote Markt nr. 28 bevond. Dit gebouw verving een breder herenhuis in (neo)classicistische stijl. De natuurstenen neorococogevel van dit breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen werd opgetrokken op een hoge blauw hardstenen plint onder een mansardedak met leien of kunstleien. Lijstgevel met getoogde houten en stenen kroonlijsten. De gevelopbouw wordt gemarkeerd door een breed hoger opgetrokken zijrisaliet, afgelijnd met lisenen op een sokkel en met een bekronend uitgewerkt rocaillemotief. Op de bel-etage neemt een driezijdige erker de volledige breedte in. Deze erker met spiegels in de borstwering wordt bekroond door een met een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk afgesloten balkon. Het middelste korfboogvormige erkervenster met schuifraam wordt aan weerszij geflankeerd door een kleiner venster met roedeverdeling en oculusvormig bovenlicht. De begane grond is voorzien van twee vensters met een gesmeed ijzeren balustrade en gevat in een omlijsting met fraaie rocaillesluitsteen en aanzetstenen. Het houtwerk met kleine roedeverdeling en gebogen latei bleef behouden. Links in de smallere deurtravee, bevindt zich een spiegelboogvormige beglaasde vleugeldeur met rijkelijk gesculpteerd ovaal bovenlicht. Daarboven een korfboogvormig venster met omlijsting met fraaie imitatiesluitsteen, op een geprofileerde lekdrempel op uitgewerkte pseudoconsoles. De ovaalvorm wordt hernomen in een zinken oeil-de-boeuf.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/ 80 (volume 5/80).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.