• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Beschrijving

Neorococo burgerhuis naar een ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde), van 1924, voor rekening van apotheker F. Roman van wie de apotheek zich op de Grote Markt nummer 28 bevond. Dit gebouw verving een breder herenhuis in (neo)classicistische stijl. De natuurstenen neorococogevel van dit breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen werd opgetrokken op een hoge blauw hardstenen plint onder een mansardedak met leien of kunstleien. Lijstgevel met getoogde houten en stenen kroonlijsten. De gevelopbouw wordt gemarkeerd door een breed hoger opgetrokken zijrisaliet, afgelijnd met lisenen op een sokkel en met een bekronend uitgewerkt rocaillemotief. Op de bel-etage neemt een driezijdige erker de volledige breedte in. Deze erker met spiegels in de borstwering wordt bekroond door een met een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk afgesloten balkon. Het middelste korfboogvormige erkervenster met schuifraam wordt aan weerszij geflankeerd door een kleiner venster met roedeverdeling en oculusvormig bovenlicht. De begane grond is voorzien van twee vensters met een gesmeed ijzeren balustrade en gevat in een omlijsting met fraaie rocaillesluitsteen en aanzetstenen. Het houtwerk met kleine roedeverdeling en gebogen latei bleef behouden. Links in de smallere deurtravee, bevindt zich een spiegelboogvormige beglaasde vleugeldeur met rijkelijk gesculpteerd ovaal bovenlicht. Daarboven een korfboogvormig venster met omlijsting met fraaie imitatiesluitsteen, op een geprofileerde lekdrempel op uitgewerkte pseudoconsoles. De ovaalvorm wordt hernomen in een zinken oeil-de-boeuf.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/ 80 (volume 5/80).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.