Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met winkel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Beschrijving

Rijhuis met winkel, in 1922 naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Gevel binnen beschermd stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Gecementeerde lijstgevel getypeerd door een hoofdgestel met rozetten en schijnvoegen, onder een kwartholle houten kroonlijst. Bel-etage met centraal een driezijdige erker op een console, geflankeerd door deurvensters met een smalle balustrade. Tweede verdieping gekenmerkt door een breed rechthoekig venster met driezijdig balkon afgesloten door een ijzeren balustrade, tussen rondbogige deurvensters met balustrade. Een waterlijst volgt de bovencontouren van de vensters, gescheiden door gekoppelde gedrongen zuilen, waarmee ook de gevelhoeken gemarkeerd worden. Bewaard houtwerk met fraai uitgewerkte kroonlijsten voorzien van krulmotieven. Verbouwde pui. Nieuwe natuurstenen plint.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/95 (volume 3/95).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.