erfgoedobject

Conciërgewoning Nationale Bank

bouwkundig element
ID
48948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48948

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Conciërgewoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Congiërgewoning Nationale Bank
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze woning die nu dienst doet als tandartspraktijk, was oorspronkelijk de conciërgewoning van het belendende filiaal van de Nationale Bank die sinds 1923 in de Kerkstraat gevestigd was. Evenals het bankgebouw is dit een ontwerp van architect Eugène Dhuicque (Brussel) van 1924. De conciërgewoning bleef tot de jaren 1950 eigendom van de Nationale Bank. Vervolgens kwam het gebouw in privébezit.

Dit gebouw onderscheidt zich van de aanpalende panden die respectievelijk in neorococo en neo-Franse-barok werden uitgevoerd, door de strakke gevelopbouw die stilistisch meer naar het modernisme neigt. Deze voormalige conciërgewoning, ingeplant op een vrij smal en ondiep perceel, werd volgens prentbriefkaarten op de plaats van een twee bouwlagen tellende trapgevelwoning gebouwd.

Enkelhuis van drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met kunstleien. Lijstgevel grotendeels opgetrokken in donkerbruine baksteen op plint in blauwe hardsteen; voorts voorzien van vernieuwde kroonlijst en centrale dakkapel onder deels gebogen kroonlijst. Pui opengewerkt met rondboogdeur en -vensters op arduinen vensterbanken. Bel-etage volledig ingenomen door driezijdige bijna gevelbrede erker op een gestileerde sokkel in blauwe hardsteen rustend op uitgewerkte consoles, afgedekt door een geprofileerde lijst in blauwe hardsteen. Vensters uitgevoerd onder een strekse boog, het middelste venster met een trapeziumvormige sluitsteen. Tweede verdieping voorzien van natuursteen en een opvallend vensterregister achter gekoppelde gedrongen en deels gecanneleerde zuiltjes. Deels behouden houtwerk met kleine roedeverdeling.

Interieur

De plattegrond ontvouwt een eenvoudige enkelhuisopstand met, in tegenstelling tot het rijkelijke exterieur, een sobere interieuraankleding. De oorspronkelijke indeling waarbij de kamers in L-vorm rond de bordestrap werden geschikt, bleef grotendeels behouden. De gelijkvloerse verdieping werd aangepast.

  • Privéarchief familie De Saeger.
  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/13 (volume 6/13).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Conciërgewoning Nationale Bank [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48948 (Geraadpleegd op )