Conciërgewoning Nationale Bank

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 18, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Conciërgewoning

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is beschermd als monument Congiërgewoning Nationale Bank

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Conciërgewoning van de voormalige Nationale Bank, beschermd als stadsgezicht en als monument bij MB van 10.12.2003.

Deze woning die nu dienst doet als tandartspraktijk, was oorspronkelijk de conciërgewoning van het belendende filiaal van de Nationale Bank die sinds 1923 in de Kerkstraat gevestigd was. Evenals het bankgebouw is dit een ontwerp van architect Eugène Dhuicque (Brussel) van 1924. De conciërgewoning bleef tot de jaren 1950 eigendom van de Nationale Bank. Vervolgens kwam het gebouw in privébezit.

Dit gebouw onderscheidt zich van de aanpalende panden die respectievelijk in neorococo en neo-Franse-barok werden uitgevoerd, door de strakke gevelopbouw die stilistisch meer naar het modernisme neigt. Deze voormalige conciërgewoning, ingeplant op een vrij smal en ondiep perceel, werd volgens prentbriefkaarten op de plaats van een twee bouwlagen tellende trapgevelwoning gebouwd.

Enkelhuis van drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met kunstleien. Lijstgevel grotendeels opgetrokken in donkerbruine baksteen op plint in blauwe hardsteen; voorts voorzien van vernieuwde kroonlijst en centrale dakkapel onder deels gebogen kroonlijst. Pui opengewerkt met rondboogdeur en -vensters op arduinen vensterbanken. Bel-etage volledig ingenomen door driezijdige bijna gevelbrede erker op een gestileerde sokkel in blauwe hardsteen rustend op uitgewerkte consoles, afgedekt door een geprofileerde lijst in blauwe hardsteen. Vensters uitgevoerd onder een strekse boog, het middelste venster met een trapeziumvormige sluitsteen. Tweede verdieping voorzien van natuursteen en een opvallend vensterregister achter gekoppelde gedrongen en deels gecanneleerde zuiltjes. Deels behouden houtwerk met kleine roedeverdeling.

Interieur. De plattegrond ontvouwt een eenvoudige enkelhuisopstand met, in tegenstelling tot het rijkelijke exterieur, een sobere interieuraankleding. De oorspronkelijke indeling waarbij de kamers in L-vorm rond de bordestrap werden geschikt, bleef grotendeels behouden. De gelijkvloerse verdieping werd aangepast.

  • Privéarchief familie De Saeger.
  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/13 (volume 6/13).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.