erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48950   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48950

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003

Beschrijving

Beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Burgerhuis volgens de bouwaanvraag heropgebouwd in opdracht van de gezusters Wielandts naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) in 1921. De woning kwam op de plaats van een sober burgerhuis met bepleisterde lijstgevel en werd gerealiseerd in een wederopbouwstijl volgens traditionele tendens met verwerking van art-deco-ornamentiek. Burgerhuis van drie bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak en voorzien van een kenmerkend parement in (simili-?)natuursteen op een blauw hardstenen plint. De pui werd uitgewerkt met imitatiebanden, de bovenverdieping met schijnvoegen. Enkelhuis met smallere deurtravee rechts en breder zijrisaliet met gebogen erker op de bel-etage onder balusterbalkon. Verwerking van art-deco-ornamenten zoals bloem- en krulmotieven in de borstwering, hoofdgestel en deuromlijsting. Verzorgde rondboogvormige deur met beglaasd bovenlicht en deurlicht verfraaid met siersmeedwerk aan een bordes van twee treden. Rechthoekige vensters op de begane grond met uitgespaarde hoeken.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/166 (volume 2/166).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , DuchĂȘne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48950 (Geraadpleegd op 21-10-2020)