• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) in eclectische stijl in opdracht van Mej. Rachel Herssens. De beschadigde woning werd om veiligheidsredenen in 1914 afgebroken en volgens het oorspronkelijke uitzicht heropgebouwd. Deze markerende woning stak eertijds boven de kroonlijst van de belendende panden uit en bepaalt nog steeds het uitzicht van de zuidzijde van de Kerkstraat.

Het betreft een beeldbepalend onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakvenster. De voorgevel is opgetrokken uit baksteen met verwerking van witsteen in de pseudospeklagen en decoratieve elementen in de boogvelden en borstwering op een hoge plint in breuksteen.

De hoger oplopende smalle deurtravee eindigend op een afgeknotte geveltop met oculus wordt gekenmerkt door een opvallende rondboogvormige deur. De beglaasde vleugeldeur met bovenlicht is gevat in een blauw hardstenen omlijsting met twee pilasters met Ionisch kapiteel onder een pseudofronton. Het bredere zijrisaliet met driezijdige erker op de bel-etage onder bekronend balkon met gesmede balustrade bepaalt de middelste geleding. De rechthoekige vensters met afgeschuinde hoeken met een blauw hardstenen geprofileerde bovenlatei onder imitatie-ontlastingsbogen werden op de verhoogde begane grond verfraaid met een kleine balustrade. De voorgevel werd in neorenaissancestijl uitgewerkt maar is ook voorzien van enkele decoratieve elementen in art-nouveaustijl zoals het fraai smeedwerk met zweepslagmotief in de keldervensters en vleugeldeur.

Interieur

Volgens het bouwplan is de woning ontworpen volgens een traditioneel schema. Zo betreedt men via de voordeur de hal en trapzaal die toegang verschaft tot salon, eetplaats en veranda op de verhoogde begane grond. Op de bovenverdieping situeren zich de slaapkamers.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/ 84 (volume 2/84).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.