Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 33, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Burgerhuis beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) in eclectische stijl in opdracht van Mej. Rachel Herssens. De beschadigde woning werd om veiligheidsredenen in 1914 afgebroken en volgens het oorspronkelijke uitzicht heropgebouwd. Deze markerende woning stak eertijds boven de kroonlijst van de belendende panden uit en bepaalt nog steeds het uitzicht van de zuidzijde van de Kerkstraat.

Het betreft een beeldbepalend onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakvenster. De voorgevel is opgetrokken uit baksteen met verwerking van witsteen in de pseudospeklagen en decoratieve elementen in de boogvelden en borstwering op een hoge plint in breuksteen.

De hoger oplopende smalle deurtravee eindigend op een afgeknotte geveltop met oculus wordt gekenmerkt door een opvallende rondboogvormige deur. De beglaasde vleugeldeur met bovenlicht is gevat in een blauw hardstenen omlijsting met twee pilasters met Ionisch kapiteel onder een pseudofronton. Het bredere zijrisaliet met driezijdige erker op de bel-etage onder bekronend balkon met gesmede balustrade bepaalt de middelste geleding. De rechthoekige vensters met afgeschuinde hoeken met een blauw hardstenen geprofileerde bovenlatei onder imitatie-ontlastingsbogen werden op de verhoogde begane grond verfraaid met een kleine balustrade. De voorgevel werd in neorenaissancestijl uitgewerkt maar is ook voorzien van enkele decoratieve elementen in art-nouveaustijl zoals het fraai smeedwerk met zweepslagmotief in de keldervensters en vleugeldeur.

Interieur. Volgens het bouwplan is de woning ontworpen volgens een traditioneel schema. Zo betreedt men via de voordeur de hal en trapzaal die toegang verschaft tot salon, eetplaats en veranda op de verhoogde begane grond. Op de bovenverdieping situeren zich de slaapkamers.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/ 84 (volume 2/84).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 94.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.