erfgoedobject

Directeurswoning van de Vrije Vakschool

bouwkundig element
ID
48953
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48953

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning van de Vrije Vakschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De Vrije Vakschool Dendermonde liet in 1923-1924 naar een plan van de Dendermondse architect Frans Van Severen een bestuurderswoning bouwen in neogotische stijl. De linker poorttravee die aan het Convent van de Arme Klaren (nu behorende tot het Sint-Vincentiusklooster) paalt, is het resultaat van een latere verbouwing en hoort bij het belendende convent. Bijgevolg komt het niet voor op het bij de bouwaanvraag gevoegde plan. Gebouw heden gebruikt door het Dendermondse Wit Gele Kruis.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien). Sobere baksteenbouw, verlevendigd door middel van groene en zwarte bakstenen banden en fries, op een geblokte natuurstenen plint. De voorgevel wordt gemarkeerd door een in een puntgevel hoger oplopend breed zijrisaliet met het jaartal "1924" in groene baksteentjes. De neogotische vormentaal is duidelijk herkenbaar in de gevelritmering door het gebruik van onder meer Brugse traveeën, een puntgevel op schouderstukken met vlechtingen, vensters met afzaten en geprofileerde monelen. Daarnaast zijn er ook elementen uit de eigentijdse architectuur in verwerkt zoals de rechthoekige vensters onder driehoekige vlakken. Het houtwerk werd vernieuwd.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/ 63 (volume 5/63).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Directeurswoning van de Vrije Vakschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48953 (Geraadpleegd op )