Postkantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Heden Stedelijke Academie voor Woord en Muziek.

Monumentaal gebouw in neoclassicistische stijl aan de zuidzijde van de Kerkstraat, sinds 1930 gebruikt als Stedelijke Academie voor Woord en Muziek. Volgens de overlevering deed het 19de-eeuwse gebouw dienst als Postgebouw en huisvestte het een katholieke vereniging "la concorde" en werd het na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog gerestaureerd en verbouwd. Sedert 1924 herbergde het de Stedelijke Nijverheidsschool en Openbare Bibliotheek, naar een ontwerp van 1922 van de Dendermondse stadsarchitecten Alexis Sterck en Fernand de Ruddere, verruimd in 1928 met het brandweerarsenaal. In 1988 verhuisde de stedelijke brandweer naar een pand op de Oude Vest en werd de vrijgekomen ruimte ter beschikking gesteld aan de Stedelijke Technische Leergangen die de afgelopen tien jaar het gebouw in fazen renoveerden. Zo werd de traphal, het sanitair, het interieur, het binnenschrijnwerk, de verwarmingsinstallatie, de vloerbekleding en dergelijke aangepakt en werd de voorgevel in oorspronkelijke staat hersteld en geschilderd.

Het hoge voormalige Postgebouw bepaalt de zuidzijde van de Kerkstraat door zijn zeven traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakkapellen. De beschilderde gecementeerde lijstgevel is verfraaid met imitatiebanden op de begane grond en gestucte spiegels in de borstwering op een natuurstenen plint. De hoger oplopende rechter poorttravee onder een bekronende getoogde geveltop met omlijste oculus met Hoorn des overvloeds, wordt benadrukt door geblokte hoeklisenen en is voorzien van een grote rondboogvormige poort en een klein gesmeed balkonnetje aan een deurvenster op de bel-etage op een console met bloem- en vruchtenornamentiek. De begane grond is voorzien van rechthoekige vensters met fraai bovenlicht, de eerste verdieping van vensters met afgeronde hoeken en de bovenste verdieping van getoogde vensters met een siersluitsteen (onder meer een vrouwenhoofdje).

De eenvoudige sterk gewijzigde bakstenen achtergevel vertoont een halfronde uitbouw achter de trappenhal.

Interieur. Het gebouw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd, bij de renovatiewerken bleef de structuur behouden maar de aankleding werd gewijzigd wat opnieuw gebeurde bij de restauratiewerken in de jaren 1990.

De rechterpoort geeft toegang tot de voormalige koetsdoorrit die haaks op de voorgevel staat en uitgeeft op een kleine binnenkoer. Ten oosten van de doorrit bevindt zich de grote traphal met vernieuwde slingertrap waarrond de vertrekken gegroepeerd zijn.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 21.
  • STROOBANTS A., Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Dendermonde 1875-2000, Dendermonde, 2000.
  • VANDEWEGHE E., Ferdinand De Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde (1891-1960): Stilistische duizendpoot of evenwichtskunstenaar?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2003-2004, deel 2 catalogus.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena