erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 48958   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48958

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003

Beschrijving

Herenhuis beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003. Deze opvallende woning werd volgens bouwaanvraag circa 1924 gebouwd door stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van textielfabrikant Alex Roos.

Het gevelontwerp in neorococostijl is volgens de bouwaanvraag een "reconstructie" van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde 18de-eeuwse woning. Het betreft een onderkelderde woning van twee bouwlagen onder een geknikt leien zadeldak met dakkapellen onder een gebogen kroonlijst en met voluutvormige wangen, uitgevoerd in neorococostijl. Gevelparament van Euvillesteen op een blauw hardstenen plint. De lijstgevel met enkelhuisopstand wordt geleed door pilasters op sokkels en bekroond door een sierelement. Het gevelontwerp wordt gedomineerd door een breder hoger oplopend zijrisaliet onder een getoogde geveltop met op de bel-etage een traveebrede gebogen erker onder een bekronend balkon met siersmeedwerk aan een korfboogvormig deurvenster. De hele straatgevel is voorzien van rococo-ornamentiek. Rocaille-elementen werden o.m. verwerkt in de siersluitstenen en het houtwerk van de vensters en in de spiegels in de borstwering. De getoogde muuropeningen met afgeschuinde hoeken zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitstenen en benadrukte hoeken met 20ste-eeuws schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/26 (volume 6/26).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.

Bron     : Bogaert C. , DuchĂȘne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48958 (Geraadpleegd op 12-08-2020)