Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen met samengevoegde winkelpui, circa 1921 in opdracht van meubelmaker Odilon Pieters opgetrokken naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde).

Breedhuizen in traditionele baksteenbouw van drie bouwlagen en vier (nummer 51) en drie (nummer 55) traveeën, onder een zadeldak in kunstleien afgeboord door houten kroonlijst op klossen en tandlijst (nummer 51) of uitgelengde modillons (nummer 55).

Linker pand gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen boven doorgetrokken onderdorpels en verdiepte borstweringen (eerste verdieping) en korfboogvormige muuropeningen boven dorpels verbonden door een band en een baksteenfries op de borstwering (tweede verdieping). Bovenvensters met bewaard houtwerk (T-ramen). Tevens gemarkeerd door licht vooruitspringend zijrisaliet en nis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Rechter pand met meer uitgewerkte lijstgevel. Getoogde muuropeningen met witstenen of kunststenen band, neuten, hoek- en sluitstenen onder druiplijst, centraal gebogen balkon op de bel-etage met tussengelegen smeedwerk en de flankerende pseudobalustrades. Puilijst en dorpels uit blauwe hardsteen. Dorpels op bakstenen consoles op de bovenste verdieping. Bewaard houtwerk met bovenlichten voorzien van roedeverdeling en gekleurd glas. Hoofdgestel met spiegels boven een getrapte lijst. Houten kroonlijst op uitgelengde modillons, onderbroken door een centraal dakvenster met rondbogig venster en bekronende oculus, op schouderstukken en onder een top voorzien van rolwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/116 (volume 2/116).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.