Interbellumwoningen met mode- en pasteiwinkel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 59-63, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Interbellumwoningen met modenwinkel en pasteiwinkel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Woon-/winkelhuizen als één geheel gebouwd circa 1920 naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) in opdracht van de heer Dierick - Herssens volgens een spiegelbeeldschema. Volgens het bouwplan was de begane grond bestemd als "modenwinkel" (links) en als "pasteiwinkel" (rechts). Dit samenstel werd gerealiseerd ter vervanging van twee vernielde woningen, waaronder een lijst- en trapgeveltje, die voor de Eerste Wereldoorlog eveneens als winkelpanden gebruikt werden.

Dit fraaie gebouw van drie bouwlagen onder een zadeldak wordt gemarkeerd door een centrale V-vormige erker op een schelpvormige console die over twee verdiepingen loopt en uitmondt in een klokvormig torentje met puntbekroning dat de vernieuwde kroonlijst op klossen onderbreekt. Parament van witsteen met art-deco-elementen zoals de bloemmotieven in het hoofdgestel, het eiermotief boven de vensters en het noppenmotief in de borstwering. De voorgevel wordt verlevendigd door het gebruik van blauwe hardsteen in de halfronde zuilen aan de deuromlijstingen in de pui. Het glaswerk van de puien werd gewijzigd maar de structuur bleef behouden, enkel de rechthoekige rechterdeur met bovenlicht beantwoordt aan het oorspronkelijk ontwerp.

Interieur. De oorspronkelijke plattegrond was zeer eenvoudig uitgewerkt met drie doorlopende plaatsen op de begane grond. Aan de straatzijde bevond zich de winkel, respectievelijk de "modenwinkel" en "pasteiwinkel", met erachter de "paskamer" en "ontbijtkamer" en vervolgens de "werkkamer" en de "keuken".

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/360 (volume 1/360).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.