erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
48964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48964

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen burelen en magazijnen van de "Société Anonyme du gaz et de l’électricité".

Volgens een bouwaanvraag en plan werd dit complex in opdracht van de "Société Anonyme du gaz et de l’ électricité" naar ontwerp van architect Vander Cruyssen (Dendermonde) in 1923 als bureel en magazijn gebouwd in een neotraditionele stijl met eigentijdse architectuurelementen. Het werd inmiddels omgevormd tot bankgebouw en door het architectenbureau Klaas Goris en Ralf Coussée gerenoveerd en de loods omgevormd tot parking. Het complex werd gebouwd op de grond van twee tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde woningen, waarvan de grootste de herenwoning van A. Van der Linden, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, was.

Het complex oogt als een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat) met twee dakkapellen met trapgeveltjes. De straatgevel is uitgevoerd in de kenmerkende bak- en witsteen op een vernieuwde blauw hardstenen plint. De houten kroonlijst op uitgelengde modillons wordt onderbroken door de centrale hoger oplopende trapgevel. De straatgevel wordt horizontaal geleed door het gebruik van cordonlijsten en banden in natuursteen ter hoogte van de boven-, midden-, en onderdorpels en tussen de modillons. Dekstenen en topstukken van de trapgevels werden in hetzelfde materiaal uitgevoerd. De pui omsluit een vernieuwd bankinterieur, met korfboogvormige poort-, deur- en vensteropeningen gevat in een geprofileerde omlijsting met negblokken. De omlijsting van de centrale deur wordt verfraaid met gestileerde bloemenmotieven die refereren aan de Art deco. De poort ten oosten, geeft toegang tot de achterliggende garage. De bovenverdieping, trapgevel en dakkapellen worden opengewerkt door kruisvensters onder pseudo-ontlastingsbogen met kleinhouten in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/57 (volume 5/57).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 96.
  • VANSYNGHEL K., Moderne kluis of fermette, in De Standaard, 22 mei 2001, p. 11.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.