Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde

Typologieburgerhuizen
Stijlneostijl
Tags Wederopbouw

Beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Burgerhuis gebouwd door R. Wicht naar ontwerp van 1919 goedgekeurd op 6 maart 1920 van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) volgens een prentbriefkaart ter vervanging van een bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel in neoclassicistische stijl. Thans is de woning gerenoveerd, geschilderd en voorzien van nieuw schrijnwerk.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vlakke kroonlijst op een blauw hardstenen plint gerealiseerd in een wederopbouwarchitectuur met Lodewijk XVI-stijlelementen zoals guirlandes, dropmotief en dergelijke. De smallere benadrukte deurtravee met rechthoekige voordeur onder driehoekig fronton en rondboogvormige beglaasde nis heeft een klein balkonnetje op de bel-etage. Het bredere zijrisaliet met getraliede keldervensters wordt gekenmerkt door een pseudo-erker over twee bouwlagen in een spaarveld en is voorzien van een drieledig venster met blauw hardstenen pilasters met Ionisch kapiteel. Deze woning met traditioneel gevelschema was eertijds uitgewerkt volgens een eenvoudige plattegrond waarbij de hal met trapzaal (links) uitgaf op het salon, de eetkamer en kleine koer (zie bouwplan).

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/344 (volume 1/344).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.