erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48965
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48965

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd door R. Wicht naar ontwerp van 1919 goedgekeurd op 6 maart 1920 van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) volgens een prentbriefkaart ter vervanging van een bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel in neoclassicistische stijl. Heden is de woning gerenoveerd, geschilderd en voorzien van nieuw schrijnwerk.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder een zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met vlakke kroonlijst op een blauw hardstenen plint gerealiseerd in een wederopbouwarchitectuur met Lodewijk XVI-stijlelementen zoals guirlandes, dropmotief en dergelijke. De smallere benadrukte deurtravee met rechthoekige voordeur onder driehoekig fronton en rondboogvormige beglaasde nis heeft een klein balkonnetje op de bel-etage. Het bredere zijrisaliet met getraliede keldervensters wordt gekenmerkt door een pseudo-erker over twee bouwlagen in een spaarveld en is voorzien van een drieledig venster met blauw hardstenen pilasters met Ionisch kapiteel. Deze woning met traditioneel gevelschema was eertijds uitgewerkt volgens een eenvoudige plattegrond waarbij de hal met trapzaal (links) uitgaf op het salon, de eetkamer en kleine koer (zie bouwplan).

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/344 (volume 1/344).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48965 (Geraadpleegd op )