Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 67, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Deze bescherming is geldig sinds 10-12-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woon- en winkelhuis, beschermd als stadsgezicht bij MB van 10.12.2003.

Laat-19de-eeuwse hoekwoning met kenmerkende afgeschuinde hoektravee, één van de weinige gebouwen die gespaard bleven van de systematische brandstichtingen tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog. Blijkbaar werden hoekwoningen door de Duitse soldaten ontzien zodat deze de uitgebrande bouwblokken bij elkaar konden houden. Dit gebouw sluit aan bij de huizenrij van de Kerkstraat in wederopbouwstijl en illustreert de vooroorlogse kroonlijsthoogte evenals de architectuurstijl van de meer sobere burgerhuizen in baksteenbouw.

Het oorspronkelijk bouwplan bleef niet bewaard onder meer door de vernietiging van het stadsarchief tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wel is geweten dat deze woning samen met andere burgerhuizen werd opgetrokken op de plaats van een door het stadsbestuur onteigende strook grond van de voormalige zout- en zeepziederij Gorus ter hoogte van de Beurzestraat.

Deze sobere hoekwoning van drie bouwlagen telt één (Kerkstraat) + afgeschuinde hoektravee + vier (Beurzestraat) traveeën onder een afgeschuind zadeldak. Eenvoudige baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van gesinterde baksteen in de vensteromlijstingen en waterlijsten. De woning heeft getoogde muuropeningen die op de bel-etage gekoppeld zijn. Het houtwerk en de pui werden gewijzigd.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.