Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), in zijn huidige vorm te dateren in de vroege 19de eeuw, mogelijk met een oudere kern. De handelaar Stan Segers van het hier gevestigde ‘maison Segers & Van Thielen’, liet in 1871 het venster boven de deur verlagen tot deurvenster, gietijzeren parapetten en een balkonborstwering aanbrengen (verwijderd). Een gedenkplaat verwijst naar de woning van de kopergraveur Paulus Pontius of Pauwel Du Pont (Antwerpen, 1603-Antwerpen, 1658) op dit perceel, waar de schilder Adriaan Brouwer (Oudenaarde, 1605-Antwerpen, 1638) in zijn Antwerpse periode verbleef.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen, regelmatig geordonneerd met rechthoekige naar boven toe verkleinende vensters op lekdrempels. In de rechter travee, rechthoekige deur in een laatclassicistische hardstenen omlijsting, bekroond met een gestrekt entablement op voluutconsoles.

Hardstenen gevelplaat met opschrift: "In dit huis woonde / Adriaan DE BROUWER / Kunstschilder / 1606-1638 / bij / Pauwel DU PONT / Plaatsnijder / 1603-1658".