Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), in zijn huidige vorm te dateren in de vroege 19de eeuw, mogelijk met een oudere kern. De handelaar Stan Segers van het hier gevestigde ‘maison Segers & Van Thielen’, liet in 1871 het venster boven de deur verlagen tot deurvenster, gietijzeren parapetten en een balkonborstwering aanbrengen (verwijderd). Een gedenkplaat verwijst naar de woning van de kopergraveur Paulus Pontius of Pauwel Du Pont (Antwerpen, 1603-Antwerpen, 1658) op dit perceel, waar de schilder Adriaan Brouwer (Oudenaarde, 1605-Antwerpen, 1638) in zijn Antwerpse periode verbleef.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen, regelmatig geordonneerd met rechthoekige naar boven toe verkleinende vensters op lekdrempels. In de rechter travee, rechthoekige deur in een laatclassicistische hardstenen omlijsting, bekroond met een gestrekt entablement op voluutconsoles.

Hardstenen gevelplaat met opschrift: "In dit huis woonde / Adriaan DE BROUWER / Kunstschilder / 1606-1638 / bij / Pauwel DU PONT / Plaatsnijder / 1603-1658".

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit hardsteen, regelmatig geordonneerd met rechthoekige naar boven toe verkleinende vensters. Rechthoekige deur in omlijsting van arduin bekroond met een gestrekt entablement op voluutconsoles. Hardstenen gevelplaat met opschrift: "In dit huis woonde / Adriaan DE BROUWER / Kunstschilder / 1606-1638 / bij / Pauwel DU PONT / Plaatsnijder / 1603-1658", volgens Thijs verkeerdelijk aangebracht aangezien het huis in kwestie pas na Brouwers dood zou gebouwd zijn.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine