Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Rijhuis met handelsfunctie.

Samen met nummer 7-7A een restant van vier huizen in late empirestijl (nummers 3, 4-5 afgebroken en vervangen door nieuwbouw). Palend aan een straat die circa 1820-1830 naast het stadhuis werd getrokken na afbraak van de eeuwenoude afspanning "Den Ooievaar" (voor 1375 "De Ram"). Deze huizenrij werd toen op stadsgrond gebouwd op de plaats van de oude watergang naar de Dender en het vroegere "Huis Roosbroek" (sinds 1550 ook "De Pelikaan" genaamd), genoemd naar de 14de-eeuwse eigenaar Daniël van Roesbrouc.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Nieuwe gootlijst. Ontpleisterde bakstenen gevel met gecementeerde band of band in kunststof ter hoogte van de daklijst. Rechthoekige, naar boven toe verkleinende muuropeningen met deels bewaard houtwerk (zesvlakramen met gedeeld bovenlicht), behouden voorhangende ijzeren afsluiting, dorpels in blauwe hardsteen. Verbouwde pui.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.