erfgoedobject

Lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé

bouwkundig element
ID
48989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48989

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Lijnwaadwinkel
  Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
  Deze bescherming is geldig sinds 07-06-1996

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Grote Markt
  Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004

Beschrijving

Voormalige lijnwaadwinkel en herberg, heden café.

In de 19de eeuw was hier de lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé en vervolgens een herberg in ondergebracht. Volgens een oude foto uit circa 1860-1865 betrof het een smalle woning van twee traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak met een bepleisterde lijstgevel en centrale voordeur. Reeds vóór 1887 werd de woning echter verhoogd tot drie bouwlagen en voorzien van een nieuwe lijstgevel met geblokte penanten en gesmeed ijzeren balkon aan de bel-etage. De pui werd zeer waarschijnlijk uitgewerkt in hardsteen met een centrale deur tussen twee rechthoekige vensters. De oorspronkelijke bepleistering van de bovenverdieping werd in het laatste kwart van de 20ste eeuw verwijderd, behalve aan het hoofdgestel onder de daklijst. Het gestucte hoofdgestel met consoles en de houten kroonlijst met tandlijst bleef behouden. De pui werd eveneens gewijzigd met behoud van de blauw hardstenen diamantkopvormige versiering aan weerszij van de vitrine. De bel-etage wordt nog steeds gemarkeerd door het gebogen gesmeed ijzeren balkon waarvan de geometrische motieven worden hernomen in de twee kleine gesmede afsluitingen op de bovenste verdieping. Het schrijnwerk met T-ramen op de bovenverdieping klimt qua vormgeving mogelijk tot de 19de eeuw op.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.
 • STROOBANTS A. & VAN GYSEGEM M., Dendermonde op de gevoelige plaat. De Dendermondse beroepsfotografen, Dendermonde, 2001, p. 27.
 • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 85.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48989 (Geraadpleegd op 16-05-2021)