erfgoedobject

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
4899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4899

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis met neoclassicistische lijstgevel, volgens de bouwaanvraag uit 1841 opgetrokken in opdracht van de fabrikant Joseph Jacques Bosmans. De dakstructuur en de achterpuntgevel wijzen op een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, vandaag gedecapeerd. Rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels. Klassieke hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen, en houten kroonlijst op modillons.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1841#293.

Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4899 (Geraadpleegd op 20-04-2021)