is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Schouder
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Schouder
Deze vaststelling was geldig van tot
Burgerhuis in de rij met café "Den Ommeganck".
Voormalig woonhuis "De Schouder", voor het eerst vermeld in 1375, in de 17de eeuw verbouwd tot Leenhof van het Land van Dendermonde en tot gevangenis. Vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw geveltop verwijderd en woning verbouwd tot een huis met een bepleisterde lijstgevel. Circa 1800 zetel van de Academie voor Schone Kunsten. Volgens kadastergegevens en de Poppkaart bevond zich hier in de eerste helft van de 19de eeuw, samen met het aanpalende pand (nummer 19) een privéschool voor meisjes. In de jaren 1860 wordt het volume omgebouwd tot café-restaurant "Den Alcazar", in 1953 veranderd in "Den Ommeganck" en daarna ontpleisterd.
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder bedaking in kunstleien. Nieuwe gootlijst. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met sporen van witte natuurstenen banden. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk in kleinhouten (deels vernieuwde bovenlichten). Dorpels, cordonlijst en daklijst uit blauwe hardsteen. Verbouwde pui met roodgeschilderd houtwerk, grote vensters met bovenlicht in glas in lood met afbeelding van geometrische figuren.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)