Burgerhuis met winkel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 24, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Deze bescherming is geldig sinds 07-06-1996.

is deel van de bescherming als monument Grote Markt

Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige woning Van Stappen. Beschermd stadsgezicht bij MB van 07.06.1996, uitgebreid tot monument bij MB van 05.01.2004.

Monumentale woning met neobarokgevel van 1923 gebouwd op het perceel van de vroegere woning "De Zwane" (1308). Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Ferdinand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van Alberic Van Stappen, van 1920 tot 1934 burgemeester te Dendermonde. Dit gebouw kwam in de plaats van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde herenwoning van dokter Alfred Van Stappen, vader van Alberic. Volgens kaartgegevens was deze woning op een zeer hoekig en verspringend perceel ingeplant. Een oude prentbriefkaart toont dat de voormalige dokterswoning waarvan de kroonlijsthoogte boven de aanpalende panden uitstak de zuidwestelijke hoek van de Grote Markt domineerde. De woning vertoonde de kenmerkende 19de-eeuwse gevelopbouw en -versiering met enkelhuisopstand en verhoogde begane grond. De brede bel-etage werd bepaald door een gevelbreed balkon met ijzeren leuning, de drie vensters op de bovenverdieping door kleine gesmede balustrades.

In 1923 ontwierp stadsarchitect Ferdinand de Ruddere het huidige gebouw, dat door zijn hoogte en verticale accentuering nog steeds de gevelrij aan de Grote Markt bepaalt. De Ruddere realiseerde een monumentaal gebouw in eclectische stijl met sterke invloeden uit de barok en de renaissance dat beantwoordt aan de poging om een oud pand binnen een historisch gegroeid stadsdeel te evoceren.

Het breedhuis telt drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak. Opvallende rijk uitgewerkte in- en uitzwenkende topgevel met dakvenster en oculus onder het bekronende pseudo-fronton sculptuur met draak. De monumentaliteit van het gebouw wordt nog onderstreept door een parement van natuursteen op een blauw hardstenen plint. Op de begane grond is de winkelpui en de beglaasde voordeur met geometrisch smeedwerk gevat in een geblokte omlijsting. De bel-etage wordt gekarakteriseerd door de driezijdige erker onder een bekronende balustrade van de tot loggia opengewerkte derde bouwlaag. Het levendige gevelontwerp is voorts verfraaid met diverse stijlelementen (gecanneleerde pilasters, rolwerk) en bijhorende kruisvensters met korfboogvormig bovenlicht met cartouches.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/62 (volume 5/62).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 64-71.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.