erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
48997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48997

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere
  Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
  Deze bescherming is geldig sinds 07-06-1996

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Grote Markt
  Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004

Beschrijving

Monumentale woning met neobarokgevel van 1923 gebouwd op het perceel van de vroegere woning "De Zwane" (1308). Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Ferdinand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van Alberic Van Stappen, van 1920 tot 1934 burgemeester te Dendermonde. Dit gebouw kwam in de plaats van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde herenwoning van dokter Alfred Van Stappen, vader van Alberic. Volgens kaartgegevens was deze woning op een zeer hoekig en verspringend perceel ingeplant. Een oude prentbriefkaart toont dat de voormalige dokterswoning waarvan de kroonlijsthoogte boven de aanpalende panden uitstak de zuidwestelijke hoek van de Grote Markt domineerde. De woning vertoonde de kenmerkende 19de-eeuwse gevelopbouw en -versiering met enkelhuisopstand en verhoogde begane grond. De brede bel-etage werd bepaald door een gevelbreed balkon met ijzeren leuning, de drie vensters op de bovenverdieping door kleine gesmede balustrades.

In 1923 ontwierp stadsarchitect Ferdinand de Ruddere het huidige gebouw, dat door zijn hoogte en verticale accentuering nog steeds de gevelrij aan de Grote Markt bepaalt. De Ruddere realiseerde een monumentaal gebouw in eclectische stijl met sterke invloeden uit de barok en de renaissance dat beantwoordt aan de poging om een oud pand binnen een historisch gegroeid stadsdeel te evoceren.

Het breedhuis telt drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak. Opvallende rijk uitgewerkte in- en uitzwenkende topgevel met dakvenster en oculus onder het bekronende pseudofronton sculptuur met draak. De monumentaliteit van het gebouw wordt nog onderstreept door een parement van natuursteen op een blauw hardstenen plint. Op de begane grond is de winkelpui en de beglaasde voordeur met geometrisch smeedwerk gevat in een geblokte omlijsting. De bel-etage wordt gekarakteriseerd door de driezijdige erker onder een bekronende balustrade van de tot loggia opengewerkte derde bouwlaag. Het levendige gevelontwerp is voorts verfraaid met diverse stijlelementen (gecanneleerde pilasters, rolwerk) en bijhorende kruisvensters met korfboogvormig bovenlicht met cartouches.

 • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/62 (volume 5/62).
 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 64-71.
 • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48997 (Geraadpleegd op 23-04-2021)