Burgerhuis ontworpen door Paul Saintenoy

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 25, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Paul Saintenoy

Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Deze bescherming is geldig sinds 07-06-1996.

is deel van de bescherming als monument Grote Markt

Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlneostijl
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Voormalige woning Van Damme. Beschermd stadsgezicht bij MB van 07.06.1996, uitgebreid tot monument bij MB van 05.01.2004.

Deze woning maakte vroeger deel uit van een ensemble van drie (nu nummer 25-26-27) daterend van circa 1850. Elk gebouw telde twee of drie traveeën en drie bouwlagen onder doorlopende zadeldaken. Het betroffen drie bepleisterde lijstgevels met doorlopende rondboogvensters op de bel-etage, en met rechthoekige vensters op de begane grond en de hoogste verdieping. Volgens archiefgegevens was er reeds vanaf de late middeleeuwen bebouwing op deze locatie. De huidige woning is gebouwd op de plaats van de vroegere woning "Asinus, De Ezel" (1375), in 1492 ook "De Blinde Esel" genaamd. In de 19de eeuw behoorde de woning toe aan Omer Van Damme, burgemeester van 1888 tot 1914. Na de Eerste Wereldoorlog werd de vernielde woning herbouwd naar de plannen van architect Paul Saintenoy. Deze gerenommeerde architect, afkomstig uit Elsene en later professor architectuurgeschiedenis, pleitte als lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen voor de realisatie van een artistieke wederopbouw. In 1922 realiseerde hij dit burgerhuis dat thans als PMS-centrum door het gemeenschapsonderwijs wordt gebruikt.

Architect Saintenoy opteerde voor een woning in bak- en zandsteen van twee traveeën en drie bouwlagen. Geïnspireerd op de historische bouwstijlen koos hij voor een bekronende klokgevel met afgeronde top, waarin het jaartal ‘1922’ is vervat, in combinatie met eigentijdse elementen zoals de gebogen erker met smeedijzeren balustrade op de bel-etage en met bekronende balustrade van de deurvensters op de bovenste verdieping. Getoogde vensters met typerende kleine roedeverdeling. De pui wordt bepaald door de opvallende voordeur gevat in een geprofileerde blauw hardstenen omlijsting met oculus voorzien van waaiervormig smeedwerk die barokinvloeden vertoont.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 70-71.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.