Hoekhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Beschrijving

Winkelpand opgetrokken op de plaats van 14de-eeuwse "Steen Van der Eecken" (1371). In 1840 bewoond door de eerste Dendermondse fotograaf P.-J. Byl (1810-1871) en woning door hem in 1848-1850 verbouwd. Parement en pui in laatste decennia van 20ste eeuw gewijzigd. Hoekpand van twee (Grote Markt) + één afgeschuinde hoek- + vier traveeën (Kerkstraat) en drie (Grote Markt en afgeschuinde travee) + twee (Kerkstraat) bouwlagen onder pannen zadeldak. Nieuwe gootlijst in kunststof. Ontpleisterde en hervoegde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk. Lekdorpels in blauwe hardsteen, doorgetrokken op de tweede bouwlaag. Geprofileerde daklijst. Hoektravee met deur voorafgegaan door drie treden binnen een vlakke hardstenen omlijsting, met sporen van vroegere balustrade met rankwerk. Bovengelegen houten balustrade, reeds afgebeeld op foto uit het begin van de 20ste eeuw. Grote glaspartijen op de begane grond, gevat binnen hardstenen omlijsting onder brede ontlastingsbogen. Lagere gevel langs de Kerkstraat voorzien van een vernieuwd parement met vermoedelijke imitatie van de oudere gevel. Interieur met bewaarde moerbalken met balksleutel.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.
  • STROOBANTS A. & VAN GYSEGEM M., Dendermonde op de gevoelige plaat. De Dendermondse beroepsfotografen, Dendermonde, 2001, p. 23-34.