Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4901

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van de heer Desterne. Het betrof de aanpassing en verhoging van een traditionele constructie die minstens opklom tot de 17de eeuw. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Aannemer-architect Jean Baptiste Winders voerde in 1862 een verbouwing uit in opdracht van de weduwe Delahault-Desterne. Hij verlaagde de vensters van de eerste verdieping, en verhoogde de oorspronkelijk halve tweede verdieping. In 1922 liet het meubel- en decoratiebedrijf Franck frères, sinds 1894 gevestigd in hetzelfde bouwblok zijde Korte Gasthuisstraat, door de aannemer Algemeene Bouwwerken Bernaerts & Somers het zadeldak vervangen door een pseudo-mansarde. Het pand werd omstreeks 1999 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). Gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur in vlakke omlijsting; gietijzeren parapetten in de topgeleding. Smeedijzeren muurankers met een gekrulde spie op de tweede bouwlaag, en kwarthol geprofileerde dagkanten op de begane grond, geven de oude kern aan.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1845#9, 1862#760 en 1922#14040.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312069 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van de heer Desterne. Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen, onder een latere pseudo-mansarde (kunstleien). Gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur in vlakke omlijsting; gietijzeren parapetten in de topgeleding. Muurankers met gekrulde spie tussen de tweede en derde bouwlaag, en kwarthol geprofileerde dagkanten op de begane grond, wijzen mogelijk op een traditionele kern.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#9.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4901 (geraadpleegd op ).