Hoekhuis met café Sint-Joris

• is aangeduid als beschermd monument Café Sint-Joris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café Sint-Joris

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Grote Markt

Beschrijving

Hoekhuis dat het huizenblok met nummer 33-38, dat na de totale vernieling in 1914 door de stad heropgebouwd werd in neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1920, ten oosten afsluit. Het huidige hoekhuis met Justitieplein en Kerkstraat, gekend als café "Sint-Joris" bevindt zich op de plaats van de vroegere herberg "De Zak" (1545) of "Sint-Joris" (1599). Tot het begin van deze eeuw was het een bepleisterde lijstgevel die nog voor 1914 in neobarokstijl werd herbouwd en bekend stond als het "Sint-Joris-Ouderlingenhuis" van juffrouw Josephine Verstrepen. Om het Justitieplein te kunnen vergroten werd het aanpalende hoekhuis (nummer 39) met 17de-eeuwse trapgevel, eertijds gekend als "De Groote Zak" (1556), "De Trapkens" (1586) en "Het Visschershuis" (19de eeuw) na de Eerste Wereldoorlog niet meer heropgebouwd. Bij de heropbouw werd nummer 38 bijgevolg omgevormd tot een driegevelwoning die nu het marktplein markeert.

De voormalige herberg is opgetrokken op een T-vormig perceel in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met verspringende trapgevels en verwerking van Euvillesteen in de banden, neg- en hoekblokken, kruisvensters, plint en dergelijke. In hetzelfde materiaal werd op de gevelhoek aan de Grote Markt een opvallende nis uitgewerkt met Sint-Jorisbeeld onder baldakijn boven een gesmeed ijzeren uithangbord.

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, 571.1/ 5.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 59-76.
  • DE VLAMINCK A., De stad en de heerlijkheid van Dendermonde. Geschiedkundige opzoekingen, (heruitgave) Staden, 1998.
  • SMETS M. & VERBRUGGEN K., De wederopbouw van Dendermonde als constructie van een artificieel decor, in M&L, II, 5, 1983, p. 9-19.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 82-84.