erfgoedobject

Gemeentehuis, onderwijzerswoning, gemeenteschool

bouwkundig element
ID: 49023   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en huis van de onderwijzer en erachter gelegen gemeenteschool, gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Theophile Bureau en onder leiding van aannemer C. Beert-Campens, zie gedenksteen in de plint van de linker zijgevel. In de onderwijzerswoning was een gedeelte voorzien voor raadzaal en secretariaat. Haaks achter het schoolhuis bevond zich de meisjesschool van één bouwlaag met zadeldak (nok loodrecht op de straat), en daarachter de jongensschool, eveneens één bouwlaag hoog met zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Later werd de volledige ambtswoning en de meisjesschool in gebruik genomen als gemeentehuis. In 1964 werd de lokalen van de voormalige meisjesschool aan het gemeentehuis omgevormd tot raadszaal. Na de gemeentefusies kwam het oude gemeentehuis in gebruik als dienstencentrum en bibliotheek.

Reeds in 1874 besliste men een aparte gemeentelijke meisjesschool te bouwen iets verderop; in 1884 werd deze gemeentelijke meisjesschool afgeschaft en de lokalen werden verhuurd aan de zusters van Maria en Jozef van Geraardsbergen, van 1964 tot 1985 in eigendom van het klooster. De oude gemengde gemeenteschool werd vanaf 1885 een vrije jongensschool. De achterliggende schoolgebouwen van de later uitgebreide vrije jongensschool zijn thans geïncorporeerd bij de Vrije Gemengde Basisschool De Papaver.

Aan de straat gelegen gemeentehuis en voormalig schoolhuis. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (panen). Straatgevel van drie traveeën met puntgevel op vernieuwde plint van breukstenen. Later aangebrachte centrale toegangsdeur met voorafgaande trap, gevat in hardstenen omlijsting. Zijgevel van vier traveeën. Getoogde vensters met kleine roedeverdeling met bekronend waterlijstje.

  • DOBBELAERE J., VAN CLEEMPUT P., 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg, Maldegem, 1986.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis, onderwijzerswoning, gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49023 (Geraadpleegd op 08-08-2020)