erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
49026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49026

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve “Malecote”, leenhof van de Burg van Brugge, samen met het nabijgelegen "Hof van Praat", het toponiem Malecote wordt reeds vermeld in 1350. Laatmiddeleeuwse site met walgracht gelegen in de wijk Balgerhoeke in de onmiddellijke nabijheid van de vroegere Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. De hoeve werd volledig heropgebouwd in de periode 1600-1611. In 1686 werd de familie Willems eigenaar van beide lenen, zij bewoonden de hoeve vanaf 1686 tot 1892, in 1897 werd het goed verkocht aan Petrus Huyghe. Hoevegebouwen ingeplant op met gras begroeid erf, de oorspronkelijke cirkelvormige omgrachting bleef bewaard, een gedeeltelijke tweede omgrachting wordt gevormd door een beek.

Gecementeerde bakstenen toegangspoort met grote rondboogvormige doorgang en ernaast een kleine gelijkaardige doorgang voor voetgangers. Steunberen aan de erfzijde. Ten westen, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw, zie jaartal 1763 op deurlatei, grondig hersteld na de oorlogsschade van 1918. Heden gepleisterde gevel met dubbelhuisopstand, afgelijnd door gecementeerde plint en kroonlijstje. Rechthoekige vensters met T-ramen en persiennes. Rechthoekige deur met in arduinen latei inscriptie: "J. Willems anno 1763", verwijzend naar Johannes B. Willems (1719-1799). In het ijzerwerk van het bovenlicht verwerking van de initialen PFW van Petrus Francies Willems (1788-1855), kleinzoon van eerstgenoemde. Naar verluidt binnenshuis volledig vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog. Ten oosten, bakstenen dwarsschuur van acht traveeën onder pannen zadeldak, na de vernieling van 1918 gerestaureerd. Behouden dakgebint.

Ten zuiden, haaks naast het woonhuis, en ermee verbonden door een tuinmuurtje met ijzeren hek, varkensstallen en bakhuis (?), reeds ingetekend op de Poppkaart. Bakstenen gebouwtje van vijf traveeën onder zadeldak (pannen). Sporen van kalkverf en gepikte plint. Rechthoekige deuren in de gevel naar het woonhuis, twee rondboogdeuren en één rechthoekige deur in de achtergevel. De zijgevel, met gedichte rondboogdeur en rondboogvormige zolderluik, is afgewerkt met muurvlechtingen, wijzend op een oude kern. Ten zuiden ernaast, bakstenen gebouwtje met aardappelkelder onder zadeldak met golfplaten, volgens kadastergegevens vermoedelijk gebouwd in 1922, ernaast later gebouwde kippenhokken in asbetonstenen.

  • NOTTEBOOM H. 1981: Adegemse hoeven, Maldegem, 39-66.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gecementeerde bakstenen toegangspoort met grote rondboogvormige doorgang en ernaast een kleine gelijkaardige doorgang voor voetgangers, is bij hevig stormweer in 2012 omver gewaaid.

  • Informatie verkregen van de gemeente (13 september 2013).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.