Pastorie Tardoes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Tardoes

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd "Tardoes", oude pastorie, minstens opklimmend tot de 16de eeuw en als dusdanig in gebruik tot de bouw van een nieuwe pastorie naast de kerk in de dorpskern in 1786. Voorheen gelegen in een rechthoekige omgrachting, confer de kaart van Pourbus van 1580, de grachten aan de oost- en zuidzijde waren reeds gedempt voor de aanleg van de spoorlijn alhier in 1862, confer de primitieve kadastrale kaart van 1816. Na de ingebruikname van de nieuwe pastorie werd de oude pastorie verpacht als hoevebedrijf. In 1804 werd de voormalige pastorie als “zwart goed” verkocht. Na verkoop in 1990 werd een nieuwe woning gebouwd op het erf en werd het oude huis grondig gerenoveerd.

Achterin gelegen bakstenen huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), volgens archiefstukken werd de oorspronkelijke strobedekking in 1748 vervangen door pannen. Gewitte gevels op gepikte plint, heden in jaartalankers gedateerd 1580, volgens oude foto’s voorheen 168?, vermoedelijk verwijzend naar de heropbouw na de troebelen en de brand van 1683. Het kerkarchief bewaart een brief van 1688 van de pastoor over het afbranden van de pastorie en de herstelling ervan. Dubbelhuis met licht getoogde vensters met houten kruiskozijnen en gebogen deurtje in uitspringende omlijsting met waterlijstje en erboven oculus. Bij de recente renovatiewerken, hermetste zijaandaken afgewerkt met muurvlechtingen. Achtergevel onder mank zadeldak met een gelijkaardig gebogen deurtje als in de voorgevel.

Gerestaureerd interieur met een symmetrische indeling met kamers aan beide zijden van de centrale gang toegankelijk via deuren in een bakstenen omlijsting. Behoud van de geschilderde samengestelde balklaag. In de voorste kamers, eetkamer en deels onderkelderde opkamer (rechts), schouwen uit de periode 1763-1765 met gepleisterde boezem in Lodewijk XV-stijl.

• NOTTEBOOM H., Adegemse hoeven, Maldegem, 1981, p. 67-87.
  • NOTTEBOOM H., Tardoes, de oude priesteragie, Als stenen spreken, Open Monumentendag 2003, Maldegem, 2003, p. 35-38.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen