erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 49028   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49028

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens de jaarankers in de schuur, daterend van 1867. Erf afgesloten met ijzeren hek aan dito-pijlers.

Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Onbeschilderde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand, naar de straat gericht. Licht getoogde vensters met kleine roedeverdeling op arduinen dorpels en met doorgetrokken waterlijstje van gesinterde baksteen, met vernieuwd schrijnwerk. Aflijnend hoofdgestel met sierlijk metselverband.

Ten noorden naast het huidige huis en haaks op de straat, is nog het oudere boerenhuis met nog gewitte verankerde gevel bewaard, nu in gebruik als berging.

Ten zuiden van het huis, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (pannen) met rood geschilderd houtwerk, gedateerd op de straatpuntgevel 1867.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003

Aanvullende informatie

De schuur werd circa 2003-2006 gesloopt en vervangen door een nieuwe. Ook de oudste boerenwoning werd gesloopt.

Datum: 15-10-2014

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49028 (Geraadpleegd op 20-09-2020)