erfgoedobject

Neerhof van Hof van Raverschoot

bouwkundig element
ID
49036
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49036
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig neerhof en paardenstallen van het "Hof van Raverschoot", in de 19de eeuw eigendom van ridder Karel Stroo (1793-1873) van Eeklo, in de loop van de 19de eeuw vergroot tot woning en sloop van het oude huis. Recent onbewoond en in gebruik als berging bij een nieuw huis. Inmiddels gesloopt en vervangen door nieuw bedrijfsgebouw. Voormalig boerenhuis met inbegrip van de vroegere paardenstallen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) en een aanbouwsel ten noorden ervan, van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Naar het westen gerichte, gewitte voorgevel op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen. Oostgevel gemarkeerd door de hoger opgetrokken gevel van de voormalige paardenstallen met een blinde rondboogarcade en erboven vier rondvensters, naar verluidt voorheen met paardenkoppen.

  • NOTTEBOOM H., Heemkundige wandeling door Adegem (13), Raverschoot, in Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland, I, 1987, 1, p. 6-19.
  • RYSERHOVE A. – TONDAT R. – VAN CLEEMPUT P., Oud Adegem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek van het Heemkundig Genootschap van het Meetjesland, nr. 19, 1968, p. 339-340.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neerhof van Hof van Raverschoot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/49036 (Geraadpleegd op )