erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4905

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Hubens, naar een ontwerp door Ludovicus Joannes Alexander uit 1882. Deze aannemer was vermoedelijk in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875 tot minstens 1907.

Met een gevelbreedte van drie/twee traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Een gevelbreed balkon op zware voluutconsoles, afgesloten met een fraaie ijzeren borstwering, markeert de bel-etage. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, in gedeeltelijk of volledig omlopende geriemde omlijsting, op de derde bouwlaag voorzien van lekdrempels op consooltjes. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst op klossen en tandlijst; dakkapel in houten omlijsting met driehoekig fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#23.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4905 (Geraadpleegd op 16-05-2021)