Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4910

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten Charles en Jean De Coster uit 1880. Opdrachtgever was de heer J.C. Schoors, fabrikant van 'pointes de Paris' en mechanische spijkers.

Het winkelhuis Schoors behoort tot de vroegste realisaties van Charles en Jean De Coster, zonen van de aannemer Carolus De Coster, die aan het begin van hun loopbaan van 1880 tot 1887 geassocieerd waren. Vervolgens bouwden beiden op zelfstandige basis hun praktijk verder uit tot aan de Eerste Wereldoorlog. De gezamenlijke productie van de architecten bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl. Als hun belangrijkste vroege realisatie geldt het natiegebouw van Vlaey Natie in de Stijfselstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hoge, geblokte pui en schijnvoegen in de bovenbouw, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed en axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt gemarkeerd door een entablement met metopen en trigliefen in de fries, en een gevelbreed balkon met een opengewerkte borstwering van postamenten waartussen siersmeedwerk op zware voluutconsoles. Een gebroken gebogen fronton met cartouche en topstuk, en hogerop een entablement accentueren de middenas. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de vensters van de topgeleding in geriemde omlijsting en met smeedijzeren parapet. De pilasters van de pui dragen medaillons met afbeelding van gereedschap zoals tang, winkelhaak, spijker en hamer, die verwijzen naar de handelsactiviteit van de bouwheer. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk; dat van de winkelpui oorspronkelijk met middenportaal is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#794.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202773 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis met enkelhuisoptand; drie traveeën en drie bouwlagen uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met schijnvoegen en bossages. Hoofdverdieping met rechthoekige deurvensters onder een versierd fries en een gekorniste waterlijst, middenvenster bekroond met een gebroken segmentboogvormig fronton; gevelbreed balkon op zware consoles verborgen achter een reclamebord.

Bovenverdiepingen met rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, gekorniste waterlijst boven het middenvenster. Hogerop geleed kordon, fries met casementen en kroonlijst met tandlijst op klossen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4910 (geraadpleegd op ).

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.