Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw Valck, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1886. Scheepers, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’, trad in 1863 als tekenaar in dienst van de stad Antwerpen, en bekleedde vanaf 1888 het ambt van hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers. Het winkelhuis Vinck is representatief voor zijn privé-architectuurproductie, die vooral bestaat uit burgerhuizen in neoclassicistische stijl of een neotraditioneel geïnspireerd eclecticisme.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van witte natuursteen voor waterlijsten, speklagen, hoekblokken en diamantkopsleutels, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door het gevelbrede balkon met consoles en ijzeren borstwering van de eerste verdieping, waterlijsten en kordonvormende lekdrempels hogerop, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden gemarkeerd door rechthoekige, houten erkers met composiete pilasters, die over de drie bovenverdiepingen oplopen tot in de bedaking, aldaar bekroond door een blinde attiek. Getoogde vensters met diamantkopsleutel en dakkapellen in beide flankerende traveeën. Een klassiek hoofdgestel met jaarstenen “ANNO” “1886” in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk klassieke winkelpui met middenportaal en privé-ingang is verbouwd.