erfgoedobject

Steegbeluik met arbeidershuizen

bouwkundig element
ID
4924
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4924

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenzijdig bebouwd (linkerzijde) steegbeluik, achter een brede overbouwde doorgang, volgens de bouwaanvraag uit 1882 opgetrokken door de aannemer Louis Van Hellemont, in opdracht van de heer H. Diktus.

Rij van vijf arbeidershuizen in neoclassicistische stijl, twee bouwlagen hoog en twee traveeën breed onder zadeldak, gekoppeld volgens repeterend schema. Lijstgevels in beschilderde baksteenbouw met een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen dorpels en lekdrempels en houten gootlijst. Volgens de bouwplannen bestaan de woningen uit twee kamers boven elkaar ontsloten door de achteraan ingeplante trap, met gelijkvloers een geïncorporeerd inkomhalletje en wc.

Van de wellicht oudere bebouwing aan de rechterzijde van de steeg resten enkel een banaal pakhuis achteraan, en de voorgevels van een aantal woningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#1264.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik met arbeidershuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4924 (Geraadpleegd op 20-04-2021)