Teksten van Steegbeluik met arbeidershuizen

Steegbeluik met arbeidershuizen ()

Eenzijdig bebouwd (linkerzijde) steegbeluik, achter een brede overbouwde doorgang, volgens de bouwaanvraag uit 1882 opgetrokken door de aannemer Louis Van Hellemont, in opdracht van de heer H. Diktus.

Rij van vijf arbeidershuizen in neoclassicistische stijl, twee bouwlagen hoog en twee traveeën breed onder zadeldak, gekoppeld volgens repeterend schema. Lijstgevels in beschilderde baksteenbouw met een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen dorpels en lekdrempels en houten gootlijst. Volgens de bouwplannen bestaan de woningen uit twee kamers boven elkaar ontsloten door de achteraan ingeplante trap, met gelijkvloers een geïncorporeerd inkomhalletje en wc.

Van de wellicht oudere bebouwing aan de rechterzijde van de steeg resten enkel een banaal pakhuis achteraan, en de voorgevels van een aantal woningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Eenzijdig bebouwd (linkerzijde) steegbeluik, achter brede overbouwde doorgang. Arbeidershuizen van twee bouwlagen, twee traveeën, volgens repeterend schema; onderkelderd. Vroeger bevond zich eveneens een bebouwing aan de rechterzijde van de steeg; hiervan resten enkel een banaal pakhuis (achteraan) en de voorgevels van een aantal woningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine