Godshuis Cornelis Lantschot

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Falconrui
Locatie Falconrui 67, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Godshuis Cornelis Lantschot

Deze bescherming is geldig sinds 27-04-1983.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuis Cornelis Lantschot

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig Godshuis Cornelis Lantschot. Godshuis opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot; de kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia. Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin.

Aan de straatzijde (zuidvleugel): bak- en zandstenen lijstgevel op een hoge zandstenen sokkel, leien zadeldak en hoger opgaand middenrisaliet met een driehoekig fronton; regionale barokstijl met speklagen, zandstenen vensteromlijstingen, banden in reliëf en een monumentale hardstenen ingangsomlijsting. Oorspronkelijke poort met een gesculpteerde slaglijst omgeven door een geprofileerde rondboog met gekrulde sleutel en imposten, geflankeerd door zuilen met composietkapitelen waarop krulvoluten, boven de poort een met rolwerk omlijst paneel met het opschrift "Godshuys gefondeert / by / Cornelis Lantschot / anno 1656"; het geheel wordt bekroond door een zware gekorniste waterlijst. Links en rechts segmentboogvormige vensters omgeven door baroklijstwerk.

In de binnengang rechts een spiegelboogvormige toegangsdeur van de kapel in een zware arduinen barokomlijsting (17de eeuw) met een rechte sleutel op neuten, onder een gekorniste waterlijst. De kapel zelf is een kleine, tamelijk hoge rechthoekige ruimte met overblijfselen van een barokaltaarwand (?).

Rechthoekig grasperk omgeven door vleugels van zeven en acht traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldaken waarin puntgevelige dakkapellen. Traditionele lijstgevels op een plint met rechthoekige keldermonden; speklagen, holronde daklijsten en ankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en dito deuren, laatstgenoemde soms bekroond met een rechthoekig bovenlicht onder een geprofileerde bovendorpel.

Aan de zuidzijde (achtergevel van voorgebouw) vleugel van zes traveeën en twee bouwlagen met links de segmentboogvensters van de kapel waaronder een lage aanbouw onder een lessenaarsdakje. In de derde travee: vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht in een zandstenen omlijsting met hardstenen diamantkopimposten.

  • S.N. 1970: Antwerpen die scone, 3.
  • VAN AVERMAETE F. 1960: Bij de restauratie van de Lantschotkapel, Antwerpen, 175.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Falconrui

Falconrui (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.