Gekoppelde, traditionele woningen

Beschrijving

Gekoppelde, traditionele woningen van het eenkamertype met haarden tegen de gemene muur, daterend uit 1655-1656. Het betrof achterhuizen oorspronkelijk afhangend van eigendommen aan het Klapdorp, gescheiden door de rui. Gesloopt in 1979 voor een nieuwbouwflat.

Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Boven de twee middentraveeën een hoger opgaand getrapt dakvenster van acht treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk. Gecementeerde gevel door middel van muurankers gedateerd "A 165.", waarvan de bovenbouw volledig is opgetrokken uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Verbouwde pui, oorspronkelijk met twee inkomdeuren en een kelderluik. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, vroegere kruiskozijnen. Tweeledige trapgevel waarin twee rondboogvensters met diamantkopimposten en -sluitsteen, onder een rechthoekig luik met druiplijst. Verankerde achtergevel in baksteenbouw.

• AERTS W. 1981: Falconrui 34/36: archiefonderzoek, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1981.3-4, 20-24.
  • HENDRICKX M. & VAN DER WEE P. 1997: Enkele traditionele dakconstructies in de Antwerpse binnenstad, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1997.3-4, 26.
  • VAN DER WEE P. 1980: In memoriam Falconrui 34/36 1656-1979, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1980.6-7, 69-105.