erfgoedobject

Pakhuis

bouwkundig element
ID
4932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4932

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalig pakhuis gebouwd in opdracht van de koopman P.J. Van Linden-Elsen, naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1850. Het gebouw hoorde bij het achterliggende vroegere burgerhuis Paardenmarkt 21 (verbouwd).

Het pakhuis Van Linden-Elsen behoort tot het rijpe oeuvre van Frans J.H. Bex, die verbonden was aan het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Over de bouwprojecten die hij in deze functie tot stand bracht is weinig bekend. Als privé-architect realiseerde hij met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische woningen, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in Antwerpen.

Gebouw van drie traveeën twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Gecementeerde lijstgevel met een plint uit blauwe hardsteen en een houten kroonlijst. Getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels. De inrijpoort met hardstenen rechtstanden en een laadvenster markeren de middentravee.

Omstreeks 1979 werd in het interieur een constructie van houten moer- en kinderbalken geregistreerd, die rust op wandpilasters en een houten kolom. Verder was nog een interne hijskoker met houten windas aanwezig.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1850#309.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 11-05-2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pakhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4932 (Geraadpleegd op 15-04-2021)