erfgoedobject

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4935
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl op de hoek van Fortuinstraat en Sint-Michielskaai, gebouwd in opdracht van John Stappers, naar een ontwerp door bouwmeester Arthur Bulterijs uit 1902. Het vastgoedproject omvatte ook het aanpalende pand aan de Sint-Michielskaai. Van de in Berchem gevestigde Bulterijs, is op het toenmalige grondgebied van de stad Antwerpen nog slechts één ander bouwproject teruggevonden, een meergezinswoning in de Gijzelaarsstraat uit 1912. Het pand werd in 1995 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Afgeschuind hoekhuis van respectievelijk zes traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte pui en een door schijnvoegen en platte banden belijnde bovenbouw, horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels en een doorlopende balustrade op de hoofdverdieping. Hoektravee met markante balkons op zware gegroefde consoles en een driehoekig fronton op consooltjes op de derde bouwlaag. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede en derde bouwlaag verrijkt met oren en een sleutel. Klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op langgerekte consoles waartussen panelen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#1204.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4935 (Geraadpleegd op 16-06-2021)