Teksten van Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4935

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl ()

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl op de hoek van Fortuinstraat en Sint-Michielskaai, gebouwd in opdracht van John Stappers, naar een ontwerp door bouwmeester Arthur Bulterijs uit 1902. Het vastgoedproject omvatte ook het aanpalende pand aan de Sint-Michielskaai. Van de in Berchem gevestigde Bulterijs, is op het toenmalige grondgebied van de stad Antwerpen nog slechts één ander bouwproject teruggevonden, een meergezinswoning in de Gijzelaarsstraat uit 1912. Het pand werd in 1995 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Afgeschuind hoekhuis van respectievelijk zes traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte pui en een door schijnvoegen en platte banden belijnde bovenbouw, horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels en een doorlopende balustrade op de hoofdverdieping. Hoektravee met markante balkons op zware gegroefde consoles en een driehoekig fronton op consooltjes op de derde bouwlaag. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede en derde bouwlaag verrijkt met oren en een sleutel. Klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op langgerekte consoles waartussen panelen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#1204.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202783 (geraadpleegd op ).


Neoclossicistisch hoekhuis ()

Neoclassicistisch hoekhuis (Sint-Michielskaai) uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van respectievelijk vier traveeën, een afgeschuinde hoek en één travee en vier bouwlagen. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel waarvan pui met schijnbossages en bovenbouw geritmeerd met imitatievoegen, platte banden. kordon vormende lekdrempels en een doorlopende balustrade op de hoofdverdieping. Hoektravee met markante balkons op zware gegroefde consoles en bekronende driehoekige waterlijst op consooltjes op de derde bouwlaag. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op tweede en derde bouwlaag verrijkt met oren en sleutel. Houten gekorniste kroonlijst op langgerekte consoles waartussen panelen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4935 (geraadpleegd op ).