Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1869 gebouwd voor rekening van 'commissionaire' J. Hahn en naar een ontwerp van aannemer Joseph Debrouwer. Van deze Berchemse aannemer is behalve deze realisatie nog geen informatie verzameld.

Het betreft een standaard neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met een zeer sobere afwerking. De begane grond is verbouwd, wegens de inbreng van een winkelpui. In de bovengevel bleven de rechthoekige muuropeningen bewaard, met geriemde omlijstingen, versierde sleutels en doorlopende onderdorpels. De houten kroonlijst heeft klossen en een tandfries met drie uitgewerkte casementen.

De woning is gebouwd op een perceel aan de pare zijde van de Frankrijklei, uitkomende in de achterliggende, parallel met de Frankrijklei lopende Kipdorpvest. Het perceel was daar afgesloten met een lage tuinmuur ter hoogte van het huidige appartementsgebouw op nummer 27A. Door de parallel met de Frankrijklei lopende Kipdorp- en Tabakvest, zijn aan de westkant van de lei talrijke percelen aanwezig met aan de voorzijde een woning en aan de zijde van de vesten een achterhuis, kantoorgebouw of tuinmuur. De meeste van deze achterhuizen zijn ondertussen vervangen door 20ste-eeuwse nieuwbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 734.