Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4939

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1869 gebouwd voor rekening van 'commissionaire' J. Hahn en naar een ontwerp van aannemer Joseph Debrouwer. Van deze Berchemse aannemer is behalve deze realisatie nog geen informatie verzameld.

Het betreft een standaard neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met een zeer sobere afwerking. De begane grond is verbouwd, wegens de inbreng van een winkelpui. In de bovengevel bleven de rechthoekige muuropeningen bewaard, met geriemde omlijstingen, versierde sleutels en doorlopende onderdorpels. De houten kroonlijst heeft klossen en een tandfries met drie uitgewerkte casementen.

De woning is gebouwd op een perceel aan de pare zijde van de Frankrijklei, uitkomende in de achterliggende, parallel met de Frankrijklei lopende Kipdorpvest. Het perceel was daar afgesloten met een lage tuinmuur ter hoogte van het huidige appartementsgebouw op nummer 27A. Door de parallel met de Frankrijklei lopende Kipdorp- en Tabakvest, zijn aan de westkant van de lei talrijke percelen aanwezig met aan de voorzijde een woning en aan de zijde van de vesten een achterhuis, kantoorgebouw of tuinmuur. De meeste van deze achterhuizen zijn ondertussen vervangen door 20ste-eeuwse nieuwbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 734.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143977 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis met lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in sobere neoclassicistische stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1869. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen op doorlopende dorpels en sleutels. Kroonlijst op tandlijst en modillons, op de fries casementen. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1869, Modern Archief 20.129/2, dossier 734.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4939 (geraadpleegd op ).