Herenhuis en kantoorgebouw van Berdolt & Cie

Beschrijving

Deze neoclassicistische herenwoning met achterliggend kantoorgebouw in de Tabakvest 31, werd in 1872 ontworpen door Heliodore Leclef voor Georg Philippe Berdolt. De woning is kenmerkend voor de bebouwing op de Frankrijklei in de jaren 1860 en 1870. Toen werden er enkel panden in neoclassicistische bouwstijl opgetrokken, zowel burgerhuizen van drie traveeën als statige herenwoningen van vier tot zes traveeën, en dit voor klanten uit de high society van het toenmalige Antwerpen. De bouwheer van deze woning met kantoorgebouw is Georges Philippe Berdolt, voorzitter van de handelskamer en van de "Banque Populaire" van Antwerpen. Hij was geboren in Mainz op 15 juli 1821, vestigde zich in 1842 vanuit zijn geboortestad in Antwerpen, waar hij op 20 september 1881 overleed. In de bouwaanvraag wordt de naam G.C. Berdolt vermeld; een uittreksel uit een adresboek uit 1877-1878 bewijst echter dat het hier om Georges Philippe Berdolt gaat, de zaakvoerder van Berdolt & Cie, gevestigd in de kantoren in de Tabakvest. Berdolt & Cie, later samengevoegd als Winkelman, Berdolt & Cie, was een rederij, toegespitst op de internationale scheepvaart. Berdolt koos voor het ontwerp van zijn woning en kantoren voor bouwmeester Heliodore Leclef, die in de jaren 1860-1870 één van de meest productieve bouwmeesters was op de Frankrijklei. Hij ontwierp er talrijke statige burgerhuizen en herenwoningen, in een strenge neoclassicistische stijl. Heliodore Leclef was de zoon van een plafonneur en de vader van architect Edmond Leclef.

Het pand op de Frankrijklei is een imposante herenwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vooral horizontaal geritmeerd,door de brede puilijst, de doorlopende balustrade op de tweede bouwlaag, de doorlopende dorpels, de kordons en de kroonlijst op klossen en tandlijst. De begane grond heeft een hardstenen plint met hoge rechthoekige kelderopeningen; het parement is met imitatievoegen versierd. De muuropeningen zijn rechthoekig in geriemde omlijstingen op neuten, en op de verdiepingen versierd met oren en bewerkte sleutels. De twee centrale deurvensters van de tweede bouwlaag zijn geaccentueerd door gebogen frontons op consoles en een breed balkon met balustrade, een element dat we in de meeste van de herenwoningen uit die tijd op de Frankrijklei terug vinden.

Het kantoorgebouw in de Tabakvest, waar de firma Berdolt & Cie gevestigd was, is een sobere rode baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag schilddak. Dit soort achterhuizen, uitkomende in de parallelle, achterliggende straat, waren typisch voor de stadszijde van de Frankrijklei. Er waren doorgaans stallingen, kantoren of remises in onder gebracht. De gevel is horizontaal geritmeerd door een hardstenen plint, brede kordonlijst en houten kroonlijst. De drie centrale traveeën kregen brede segmentbogige vensteropeningen, op de begane grond met diefijzers. De twee uiterste traveeën zijn in een gestucte omlijsting gevat. Rechts, beneden een segmentboogdeur en boven een blinde travee; de linker travee is volledig gesloten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872#896; vreemdelingendossier 481#1602.