Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1872 in opdracht van Egide Hagens-Laermans, "commissionaris in openbare fondsen", wonende in de Rue du Chapelet 2, Antwerpen. Hagens koos architect Emile Wauters voor het ontwerpen van zijn woning. Deze architect bouwde ook de ondertussen gesloopte woning op Frankrijklei 98. De realisaties die van Wauters zijn gekend, werden zowel in een standaard neoclassicistische stijl als in een meer kleurrijke, alternatieve neorenaissancestijl ontworpen. Deze stijlenvariatie was typisch voor de eind-19de-eeuwse burgerlijke bouwkunst, en typeert de eind-19de-eeuwse wijken van de stad Antwerpen.

Zoals de meeste huizen aan de even kant van de Frankrijklei, gebouwd op percelen die uitkomen op de Tabak- of de Kipdorpvest, had deze woning een achteruitgang in de achterliggende straat, oorspronkelijk afgesloten door een lage tuinmuur. Ondertussen werd hier een nieuwe achterbouw gerealiseerd.

De burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl, met de kenmerkende eind-19de-eeuwse afwerking: verticale gevelmarkering door een centraal risaliet, op de tweede bouwlaag met balkon op consoles en balustrade tussen postamenten; als cartouche uitgewerkte sleutel en entablement op consoles. Verder horizontale geleding door puilijst, doorlopende onderdorpels, kordons, waterlijstjes en geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst, telkens gekornist voor het middenrisaliet en bovenaan voor laatstgenoemde steunend op gekoppelde consoles. Rechthoekige bovenvensters in geriemde lijstjes net oren. De fries van de kroonlijst is uitgewerkt als mezzanino.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 1116.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, kadastrale legger, Antwerpen, 3de Afdeling, Sectie C, artikel 2400.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise